Jij = 5 personen.

What?

Er is een gezegde, gebaseerd op onderzoek naar sociale interacties, dat we de som zijn van de vijf mensen met wie we de meeste tijd doorbrengen.

Het liefst gaan we om met mensen die vergelijkbaar waardes en normen hebben. Daarmee versterkt ons sociale netwerk onze overtuigingen en gedragingen. Dit heeft als voordeel dat onze sociale omgeving (dus onze vrienden, familie, collega’s) ons wereldbeeld begrijpen en dat vaak met ons delen.

Aan de andere kant verliezen we hierdoor een deel van de voordelen van “kruisbestuiving”. Niemand daagt ons uit om anders te denken, te kijken of te handelen. …Voel je ‘m al een beetje aankomen? Als jij vindt dat er iets moet veranderen in jouw manier van leven, bijvoorbeeld omdat je gezondere keuzes wilt maken, dan speelt jouw sociale omgeving daarin een enorm grote rol. Zowel positief, als minder positief.

Misschien herken je dit wel.

Je stopt met drinken en je drinkmaatjes zullen waarschijnlijk commentaar geven op jouw glas spa rood.

Je komt opdagen in een outfit die niet overeenkomt met de sociale normen van je kring, en iemand vraagt wanneer het Halloween is.

Je volgt een opleiding in het hoger onderwijs vanuit een gezin dat niet in “boekenleer” gelooft, en ten minste één familielid zal zeker zeggen: “Wat? Al die hbo-opleiding en je kunt nog steeds geen lekke band verwisselen? Wat leren ze je op die verdomde chique school?”

5 personen = jij

Stel jezelf nu eens de volgende vragen:

Wie zijn de 5 mensen in mijn leven met deze macht op dit moment?

Zijn dat de 5 mensen aan wie ik deze macht wil geven?

Wat zijn de goede dingen aan de invloed van deze 5 mensen?

Wat dragen deze 5 mensen bij aan mijn gezondheid?

Heb ik iemand nieuws nodig om mijn kring te verbeteren, zoals een coach?

Is mijn kring divers? Zo niet, zou ik het een beetje kunnen mixen?

Categories:

Tags:

No responses yet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *