Ik las onlangs een studie die ik met je wil delen, omdat ik er persoonlijk nog meer waarde aan hecht om een dieet te volgen dat gebaseerd is op echt, eerlijkĀ voedsel.

Het gaat er allemaal om hoe ultraverwerkt voedsel ons meer wil laten eten.

Hier zijn de basisprincipes van wat ze hebben gevonden:

mensen die een dieet van ‘ultra-verwerkt’ voedsel eten, nemen meer calorieĆ«n op en komen meer aan dan mensen die minder bewerkt voedsel eten – zelfs als ze maaltijden krijgen met dezelfde calorieĆ«n en macronutriĆ«nten (vet, eiwitten en koolhydraten).

De studie werd uitgevoerd door de National Institutes for Health en gepubliceerd in het tijdschrift Cell Metabolism.

Wetenschappers lieten 10 mannen en 10 vrouwen een maand lang in een kliniek inchecken en gaven hen een gecontroleerd dieet. Gedurende twee weken kregen ze maaltijden bestaande uit ultra-verwerkt voedsel, en vervolgens nog eens twee weken aten ze een dieet van minimaal bewerkt voedsel. Ze konden zoveel van hun maaltijden eten als ze wilden.

Een voorbeeld van het ultra-verwerkt ontbijt was een bagel met roomkaas en kalkoenbacon, terwijl een ontbijt met onbewerkte voedingsmiddelen havermout, bananen, walnoten en magere melk bevatte.

Toen ze het “ultra” verwerkte dieet kregen, aten de proefpersonen sneller hun maaltijden EN consumeerden ongeveer 500 calorieĆ«n meer per dag … niet verrassend, ze kwamen ook een gemiddelde van ongeveer een kilo aan!

Ondertussen verloren ze ongeveer 1 kilo op het minimaal verwerkte dieet.

Dit is de eerste studie die ooit een direct verband aantoont tussen bewerkte voedingsmiddelen en gewichtstoename wanneer andere factoren worden beheerst.

Maar hier is de kicker: bewerkte voedingsmiddelen zijn gevuld met dingen waardoor we meer willen eten – zout, suiker en ongezonde vetten. Ze zijn dus niet alleen verbonden met meer eten, ze dragen OOK bij aan chronische gezondheidsproblemen!

Wanneer we MEER van die voedingsmiddelen eten, nemen we nog meer dingen op die niet goed voor ons zijn! (Andere onderzoeken hebben gesuggereerd dat junkfood specifiek is ontwikkeld om ons meer te laten eten.)

Hier is nog een “schokkend – niet schokkend” aspect van de studie: het verwerkte dieet was veel GOEDKOPER (bijna 50%!).

Wetenschappers schatten de wekelijkse kosten om 2000 calorieƫn per dag van het ultra-verwerkte dieet te bereiden op 100 euro, terwijl het minimaal verwerkte dieet 150 euro kostte, gebaseerd op de prijzen in een nabijgelegen supermarkt.

Hier is mijn persoonlijke les die je eruit kunt trekken. Het voedsel dat je eet is VEEL meer dan alleen “calorieĆ«n”. Het heeft een krachtig effect op je gezondheid en welzijn … en het eten van een gezond, op voedingsmiddelen gebaseerd dieet is een sterke verklaring voor fabrikanten als het gaat om onze voedselvoorziening.

“Na verloop van tijd tellen extra calorieĆ«n op, en dat extra gewicht kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen,” zei een van de wetenschappers in een persbericht over de studie.

Hoe kun je geld besparen als het gaat om het eten van een gezond dieet? Koop massa in, winkel in de winkel en niet online en gebruik je vriezer zoveel mogelijk!

Als je hulp nodig hebt bij het bedenken van gezonde maaltijdideeƫn die betaalbaar zijn, reageer dan gerust op deze email.

Categories:

Tags:

No responses yet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *