Als je de trend in de supermarkt een beetje volgt, dan is je misschien opgevallen dat vegetarische vleesalternatieven steeds meer ruimte in de schappen aannemen. Daar kun je iets van vinden (zo vind ik dit persoonlijk een positieve trend, als veggie zijnde🌱), maar dat is niet de reden van deze post.

Wanneer je kiest voor een vleesvervanger, zijn er een aantal dingen waar je goed op moet letten.

Allereerst: vraag jezelf af wat überhaupt de reden is dat je vlees eet🥩. Stomme vraag misschien, want waarschijnlijk heb je daar als vlees-eter nooit echt bij stilgestaan. Een stukje vlees hoort er tenslotte gewoon bij! Maar vlees eet je, behalve dat je het waarschijnlijk lekker vindt, omdat je lichaam de proteine (ook wel eiwitten in de volksmond) uit dat vlees nodig heeft.

Gemiddeld eten we 100-150 gram vlees ’s avonds. Als we het hebben over ‘’normaal’’ vlees (dus geen worstjes of mickey mouse burgers) bevat dat per portie zo’n 20-30 gram aan eiwitten. Voor de meeste van ons (die niet heel bewust met eten bezig zijn) is dit de enige maaltijd op de dag met zo’n hoog aandeel aan proteine. Belangrijk dus, wanneer je voor een vleesvervanger kiest, dat je iets kiest met een vergelijkbare waarde aan proteine!

Goede keuzes: vega gehakt, vegetarische kipstuckjes, Iglo vegaburger, De AH basis vega burger, Tempeh, Tofu, Seitan, Edamame bonen (diepvries, Bonduell).

Minder goede keuzes: groenteburgers, Valess kaasburger, Champignons, alle gepaneerde vega varianten -> dit ziet er misschien uit als een ‘’normaal’’ gevuld bord, maar het aandeel proteine in deze varianten is significant lager.

Voor de whizzkids onder ons, let hier op per 100 gram:

Maximaal 200 calorieën

Minimaal 10 gram proteine (liefst >13)

Maximaal 10 gram vet per 100 gram

Wat is jouw favoriete vega optie?

Categories:

Tags:

No responses yet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *