Onlangs las ik een schokkende statistiek. Wereldwijd hebben bijna 1 miljard mensen een vitamine D-tekort!

Wauw! Dat zijn VEEL mensen – en het is heel belangrijk, omdat vitamine D VEEL dingen doet om ons gezond te houden.

Weet jij hoe het met jouw vitamine D-niveau gesteld is?

Een belangrijk symptoom van een tekort aan vitamine D is jezelf lusteloos en moe voelen, samen met het oppakken van elke verkoudheid / virus die voorbij komt waaien. Je depressief voelen en je haar verliezen zijn ook twee veelvoorkomende tekenen dat je mogelijk te weinig vitamine “zonneschijn” binnen krijgt.

In deze blog ga ik een paar dingen uiteen zetten die je kunt doen om je vitamine D inname een boost te geven (en ik leg uit waarom het belangrijk is!) … waaronder het maken van een paar gezonde voedingskeuzes!

Je weet waarschijnlijk al dat je lichaam vitamine D nodig heeft om in de loop van je leven sterke botten op te bouwen en te behouden. Maar het doet zoveel meer dan dat!

Vitamine D werkt als een hormoon in je systeem en helpt het immuunsysteem, de spijsvertering, de bloedsomloop en het zenuwstelsel van je lichaam hun werk te doen.

Wetenschappers onderzoeken ook hoe vitamine D kan helpen bij het voorkomen van ziekten zoals depressie, diabetes, kanker en zelfs hartproblemen.

Het punt is dat het lastig is om voldoende vitamine D te krijgen, omdat niet veel voedingsmiddelen van nature veel vitamine D bevatten.

Je kunt vitamine D uit de zon halen, maar het is moeilijk om te weten wat we moeten doen, omdat gezondheidsexperts ons al tientallen jaren waarschuwen om onszelf in zonnebrandolie te bedekken om schade door zonnestralen te voorkomen. Zonnebrandcrème blokkeert niet alleen de zon, maar ook deels de vitamine D opname!

Bovendien is er veel discussie over hoeveel vitamine D je nodig hebt, waarbij verschillende gezondheids- / medicijngroepen 600 tot 2000 IE per dag aanbevelen.

Risicofactoren voor vitamine D-tekort:

‚óŹ Ouder worden
‚óŹ Overgewicht hebben
‚óŹ Een donkere huid hebben
‚óŹ Ver van de evenaar vandaan wonen
‚óŹ Altijd zonnebrandcreme gebruiken
‚óŹ Binnen blijven
‚óŹ Een dieet met weinig vis of zuivelproducten

Hier zijn enkele praktische tips voor het natuurlijk verhogen van jouw vitamine D-niveau.

1. Krijg wat zonneschijn. Ja, ook al wordt ons verteld om blootstelling aan de zon te vermijden, er is niet veel voor nodig om je vitamine D-niveau te verhogen.

Onderzoek toont aan dat slechts 8 tot 15 minuten blootstelling alles is wat je nodig hebt (mensen die verder van de evenaar wonen of die een donkerdere huid hebben, hebben mogelijk meer tijd nodig).

2. Eet eieren (vooral de dooiers). Studies tonen aan dat scharrelkippen die een dieet van graan verrijkt met vitamine D eten, meer in zich dragen dan de dagelijkse behoefte aan vitamine. Controleer dus de etiketten.

3. Vette vis zoals zalm, sardines, tonijn en makreel (inclusief ingeblikte varianten) bevatten vitamine D. Kies, indien mogelijk, in het wild gevangen vis (volgens Healthline bevat gekweekte zalm slechts 25 procent van de vitamine D van in het wild gevangen vis zalm). BONUS: deze voedingsmiddelen bevatten veel omega 3-vetzuren, die belangrijk zijn voor de gezondheid van het hart.

4. Kies verrijkte voedingsmiddelen. De meeste koemelk is verrijkt met vitamine D – en nu ook de meeste niet-zuivelmelk (waaraan ik de voorkeur geef)! Nogmaals, vergeet niet het etiket te controleren. Versterkte melk is een perfecte aanvulling op een gezonde smoothie!

5. Vraag je arts over het nemen van een vitamine D-supplement. Het is altijd een goed idee om contact op te nemen met je dokter voordat je een nieuw supplement aan je voeding toevoegt. Bel ze op om te vragen wat ze aanbevelen voor jouw unieke situatie en om te zien of ze je niveau willen testen voordat ze een dosering aanbevelen.

Als je een tekort hebt, kan het terugbrengen naar normale niveaus een enorm verschil maken in je energieniveau en je humeur! Zeker de moeite van het bekijken waard.

Ik hoop dat je een goede dag hebt!

Categories:

Tags:

No responses yet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *