Snelle vraag: wat doe je wanneer je op een dag thuis komt en je ziet dat je huis in brand staat? Doe je wat nodig is om de brand te blussen, of besluit je om eerst het gras te maaien – omdat dit ten slotte alweer een paar weken geleden is? Ik gok dat eerste!

Hetzelfde zie ik vaak gebeuren bij mensen voordat ik begin met coachen. Of soms zelfs tijdens het coachen. Ik zal uitleggen wat ik daarmee bedoel.

Verreweg de meeste van ons hebben voldoende aan het leggen van een goede basis, wanneer het op vetverlies aankomt. Die basis bestaat uit een aantal gezonde hoofdmaaltijden op een dag en minder tussendoortjes. Wat ik vaak zie gebeuren is dat er wordt gemicro-managed op de hoofdmaaltijden (geen sausje, balen als er niet exact 100 gram zus of 100 gram zo wordt gehaald), maar aan de extraatjes tussendoor wordt tegelijkertijd minder aandacht besteed. Resultaat: geen resultaat.

Wanneer je huis in brand staat (wanneer je vet kwijt wilt) doe je er goed aan om de basis eerst op orde te krijgen (de brand te blussen). 50 gram meer of minder groente maakt niet uit. 20 of 30 procent vetten op een dag maakt, voor de meesten, niet uit. Wat wél uitmaakt, is hoe je omgaat met de maaltijden daar omheen. Micro-managing van je hoofdmaaltijden (of wel: het gras maaien) terwijl je daarnaast nog veel snoept en snackt, is alsof je het gras maait, terwijl je huis in de fik staat. Eerst de basis, dan de rest.

Tijdens een coachingstraject pakken we dit samen aan, op een manier die logisch is voor jou, zonder aan te hoeven modderen. Met kleine overzichtelijke stappen, zodat je na een periode van samenwerking exact jouw blauwdruk hebt voor succes.