Ik wil een stukje advies meegeven dat misschien in de eerste instantie niet meteen fitness of voeding-gerelateerd lijkt. En toch ergens ook weer wel.

Iets dat ik tijdens het coachen naar boven probeer te halen, is waaróm iemand met me samen wilt werken. Wat is je diepste drive? Waarom wil je veranderen of gezonder leven? Hoe dieper iemand’s waarom, des te groter de drive is om door te zetten. En des te prettiger wordt het proces.

In mijn opleiding tot level 2 Master coach, werd mij helemaal in het begin diezelfde vraag ook gesteld.

 

 

Waarom volg je deze opleiding? Vervolgens – om de oefening volledig af te maken – stel je de waarom-vraag in totaal vijf keer.

Hier was mijn antwoord.

Waarom wil je deze opleiding volgen? Omdat ik nieuwe systemen wil leren om mijn cliënten mee te coachen en fantastische resultaten neer kan zetten.

 

Waarom wil je nieuwe systemen leren? Omdat ik merk dat structuur in een programma één van de belangrijkste elementen is. Soms mis ik dit in mijn eigen programma’s.

 

Waarom mis je soms een gestructureerd systeem om op terug te vallen? Omdat ieder mens een eigen traject doorloopt. Geen coachingsplan is hetzelfde. Ik wil leren hoe ik een volledig geĂŻndividualiseerd plan samenstel, zodat ik als coach de bron van gedragsverandering aan kan pakken.

 

Waarom vind je dat belangrijk? Omdat ik het gewoon goed wil doen, ik wil dat mensen trots zijn op hun resultaten en blij zijn met mij als coach.

 

Waarom wil je het goed doen? Zodat ik de beste coach in mijn vakgebied kan zijn en mijn praktijk kan laten groeien.

 

Waarom wil je je praktijk laten groeien? Zodat ik de dingen kan doen waar ik van hou en ons gezin kan onderhouden. Op een dag wil ik een huis op Kreta kunnen kopen, dat is waar ik van droom. Uiteindelijk wil ik mijn coachingspraktijk kunnen uitbreiden naar daar, ik wil mijn coachees daar kunnen ontvangen voor inhouse-coaching en training. Om dat te krijgen, moet ik de beste coach zijn die ik kan zijn. Altijd. Dit is mijn diepste drive.

 

Dit schreef ik in 2020. Door dit doel voor ogen te houden, wist ik gemakkelijker welke keuzes ik moest maken op de weg hier naartoe. Hierdoor hield ik vol. Bleef ik scherp. Alert. Hierdoor heb ik nooit het gevoel gehad dat ik de handdoek in de ring wilde gooien.

De opleiding is inmiddels bijna afgerond. Het huis op Kreta stond eigenlijk nog niet direct op de planning, maar soms lopen dingen zoals ze lopen. Ik geloof heel erg in dat dingen op je pad komen, en dat je kansen moet kunnen zien en vervolgens vastpakken. Dat hebben we gedaan.

Over precies één maand vertrekken we naar ons huis op Kreta. Het coachen gaat onverminderd door en mijn coachings-spier is stronger then ever. In mei openen we onze deuren voor de fitvakanties. Dit had ik niet kunnen doen zonder de hulp en steun van iedereen die in dit plan geloofde en nog steeds gelooft. Met een crowdfundingscampagne heb ik in acht weken tijd maar liefst € 85.000 euro opgehaald, zodat wij deze droom kunnen waarmaken. Dit bevestigt nog maar eens hoe sterk het geloof en hoe groot de behoefte is aan wat ik doe.

Mijn moraal? Ik geloof oprecht dat je alles kunt zijn, doen, worden of krijgen wat je maar wilt. Maar je moet het écht willen. En je moet weten waarom je het wilt. En vervolgens zorg je dat in al je beslissingen, alles wat je doet, denkt, over praat en droomt, in lijn is met wat jij zo graag wilt. Dát is hoe ik het heb gedaan, en nog steeds doe. En dat is ook wat ik zal blijven doen. Zowel voor mezelf, als in het coachen.

Categories:

No responses yet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *